
Temat przechowywania surowego mięsa zawsze wywołuje wiele pytań. W końcu gdy przychodzimy ze sklepu ze świeżymi produktami, nie chcemy, aby szybko straciły swoje wartości odżywcze przez niewłaściwy sposób przechowywania w naszej lodówce. Czy należy je trzymać w worku foliowym, czy w osobnym naczyniu? Jaka temperatura w lodówce jest najbardziej optymalna, a może lepiej schować je do zamrażarki? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w tym artykule.
Świeże mięso z pewnością może być podstawą pysznej i zdrowej potrawy, jednak nie zawsze mamy czas lub możliwości, aby je przyrządzić zaraz po przyjściu ze sklepu. Przez dużą zawartość białka i wody panują na nim idealne warunki do rozwoju drobnoustrojów, natomiast w przypadku mięs i wędlin ekologicznych proces psucia się jest jeszcze szybszy, co wynika ze znikomego użycia substancji konserwujących. Dlatego jeśli chcemy spożywać zdrowe i świeże dania mięsne, warto się dowiedzieć, jak prawidłowo przechowywać mięso w lodówce, aby za szybko nie straciło świeżości i cennych wartości odżywczych.
Jak przechowywać mięso w lodówce?
Jeśli w przeciągu tego samego lub następnego dnia mamy zamiar przygotować danie z surowego mięsa, które właśnie kupiliśmy, najlepszym rozwiązaniem jest oczywiście przechowywanie w lodówce. Optymalna temperatura dla produktów z krótką datą przydatności do spożycia wynosi 2 stopnie Celsjusza, dlatego mięso i ryby powinny być trzymane na najniższych półkach w lodówce, gdzie jest najchłodniej. Surowe mięso można trzymać w foliowym woreczku, ale także warto przełożyć je do osobnego ceramicznego naczynia i jego wierzch przykryć folią spożywczą. Dzięki temu ograniczymy dostęp powietrza do jego środka, co pozwoli zachować wszystkie wartości odżywcze.
Jak długo można przechowywać mięso?
Warto wiedzieć, że czas przydatności do spożycia tak zabezpieczonego mięsa różni się w zależności od jego rodzaju. Mięso mielone można przechowywać maksymalnie kilka godzin, dlatego najlepiej zaraz po zmieleniu należy zająć się jego obróbką termiczną. Surowy drób można trzymać w lodówce do 2 dni, natomiast wołowina może przebywać w lodówce nawet do 4 dni.
Jak przechowywać mięso w zamrażarce?
W przypadku gdy nie mamy zamiaru od razu przygotowywać kupionego mięsa, najlepszym pomysłem będzie jego zamrożenie, ponieważ ten sposób pozwala na przedłużenie świeżości mięsa nawet o kilka miesięcy. Zatem jeśli zdecydujemy się na tę opcję, najlepiej jest włożyć kawałek mięsa do szczelnego worka i odłożyć do zamrażarki.
W tym przypadku różnice w czasie, jakim możemy przechowywać zamrożone produkty, także wynikają z gatunku mięsa, tylko są znacznie wydłużone. Dlatego w zamrażarce mięso mielone można trzymać do 3 miesięcy, cielęcinę przez około 3-4 miesiące, wieprzowinę od 4 do 8 miesięcy, natomiast mrożona wołowina będzie dobra do spożycia po upływie od 3 do nawet 12 miesięcy!
Jak widać, zasady dotyczące przechowywania mięsa wcale nie są skomplikowane, a naprawdę mogą wiele zmienić. Właśnie dlatego wprowadź je do swojej kuchni, a już nigdy nie będziesz musiał wyrzucać mięsa, które zbyt szybko straciło swoją świeżość przez trzymanie go w niewłaściwych warunkach.