Burgery to oczywiście danie, które przybyło do nas wraz z zachodnią kulturą, po czym zakorzeniło się na stałe w świadomości Polaków, a szczególnie w menu różnych restauracji w naszym kraju. Klasyczny hamburger to coś, co bez większych problemów przyrządzimy w domowych warunkach. Kluczowym elementem jest tutaj mięso, dlatego warto wiedzieć jakie wybrać, aby całość była zarówno smaczna, jak i zdrowa.
Należy powiedzieć jasno, że prawdziwy smak, soczystego i pełnoprawnego burgera to nie jest coś co doświadczymy w popularnych sieciach fastfoodowych. Zarówno bułka, dodatki, jak i mięso na burgery tam wykorzystywane jest niskiej jakości, a wszystko po to, aby danie było niedrogie i przygotowane w jak najkrótszym czasie.
Chociaż wiele restauracji zaserwuje nam przeróżne, bardzo ciekawe, a niekiedy wręcz abstrakcyjne wersje burgerów, które często skradną nasze serca i podniebienia, należy pamiętać o jednym – burgera możemy przygotować samodzielnie. Przepis na mięso do burgerów i na całe danie nie jest niczym skomplikowanym, a jak już wspominaliśmy powyżej – najważniejsze i decydujące o smaku całej potrawy jest mięso.
Jakie mięso na burgery będzie najlepsze?
Na samym początku, powinniśmy skupić się na rodzaju mięsa. Najlepszy burger to zdecydowanie ten, który został przyrządzony z soczystej wołowiny. Możemy postawić na antrykot, udziec, łopatkę lub rostbef. Wymienione części tuszy wołowej są najwyższej jakości, dlatego najbardziej się nadają i sprawią, że danie będzie miało odpowiedni smak, strukturę oraz soczystość. Co więcej, mięso wołowe na burgera może być wykonane z jednego, ale też z połączenia kilku rodzajów mięsa.
Okazuje się, że nie musimy skupiać się wyłącznie na wołowinie, ponieważ odpowiednie będzie też mięso wołowo-wieprzowe. To bardzo istotne, gdyż niewielki dodatek szynki lub łopatki wieprzowej sprawi, że całość będzie się ze sobą lepiej łączyć, a przy tym zachowamy oczekiwaną soczystość.
To naturalne, że nie wszyscy gustują w smaku wołowego mięsa, dlatego może się zdarzyć, że konieczne będzie skorzystanie z alternatywnego rozwiązania. Jednym z dostępnych będzie z pewnością mięso drobiowe. Kurczak oraz indyk po odpowiednim przyrządzeniu, powinien doskonale sprawdzić się „pomiędzy bułkami”. Takie wyjście niesie jednak za sobą pewne ryzyko. W odróżnieniu od mięsa wołowego, drobiowe nie może być przygotowane na dowolny stopień wysmażenia, a surowe jest praktycznie nieakceptowalne. Z drugiej strony, dużym błędem będzie też przesuszenie mięsa w trakcie smażenia.
Jak wybrać odpowiednie mięso na burgery?
Skoro wiemy już jaki rodzaj mięsa będzie odpowiedni na burgera, pozostaje tylko dowiedzieć się, jak wybrać owe mięso. Nikogo zapewne nie zdziwi fakt, że powinno być ono świeże i jak najwyższej jakości, a dodatkowo – zakupione w zaufanym sklepie.
Polecamy sięgać po mięso ekologiczne, które pochodzi z chowu bez antybiotyków i hormonów, co sprawia, że jest ono po prostu zdrowe. Najbezpieczniej kupować wołowinę w miejscu, który posiada towar wiadomego pochodzenia, najlepiej z certyfikatami, które gwarantują jakość i bezpieczeństwo.
Najlepszym rozwiązaniem jest wybór mięsa w kawałku i zmielenie go samodzielnie, o ile mamy taką możliwość. Zwróćmy także uwagę na przerosty tłuszczu, jednak wcale nie musimy się ich obawiać, ponieważ to właśnie one odpowiadają za smak burgerów i są jego głównym nośnikiem. Z drugiej strony, nie oznacza to wcale, że powinniśmy wybrać najtłustszy kawałek, jaki tylko uda się nam znaleźć. Postawmy zatem na taki, który posiada umiarkowane przerosty, a będzie to chociażby antrykot.