Promocje
Golonka wieprzowa EKO ok. 0,5 kg
Golonka wieprzowa EKO ok. 0,5 kg

15,73 zł

Cena regularna: 18,50 zł

Najniższa cena: 18,50 zł
szt
Kiełbaski roztoczańskie BIO 115 g
Kiełbaski roztoczańskie BIO 115 g

11,48 zł

Cena regularna: 13,50 zł

Najniższa cena: 13,50 zł
szt.
Kości wołowe Eko ok. 1 kg
Kości wołowe Eko ok. 1 kg

19,55 zł

Cena regularna: 23,00 zł

Najniższa cena: 23,00 zł
kg
Szyja z indyka EKO ok. 1 kg
Szyja z indyka EKO ok. 1 kg

25,42 zł

Cena regularna: 29,90 zł

Najniższa cena: 29,90 zł
kg
Pasztetowa Domowa EKO około 350 g
Pasztetowa Domowa EKO około 350 g

14,28 zł

Cena regularna: 16,80 zł

Najniższa cena: 16,80 zł
szt.
Korpus z szyją z kurczaka EKO ok. 0,7kg
Korpus z szyją z kurczaka EKO ok. 0,7kg

11,90 zł

Cena regularna: 14,00 zł

Najniższa cena: 14,00 zł
szt
Mięso z chowu bez hormonów i antybiotyków – gdzie kupić?
Mięso z chowu bez hormonów i antybiotyków – gdzie kupić?

Jesteś tym, co jesz. Ta sentencja świetnie oddaje ogólny wzrost świadomości o tym, jak ważne jest zdrowe odżywianie. Jeżeli dla ciebie ma to też dużą wagę, to z pewnością zdajesz sobie sprawę, jak cenna jest wiedza o pochodzeniu mięsa i sposobie jego wyprodukowania. Być może zadajesz sobie pytanie, czy w ogóle jest możliwe znalezienie mięsa z chowu naprawdę i w pełni pozbawionego hormonów i antybiotyków? Odpowiedź brzmi: tak, jesteś w najlepszym miejscu, by je dostać!

Czym tak różni się mięso bez antybiotyków od mięsa z chowu bez antybiotyków?

Zacznijmy od pozbycia się wszelkich niejasności i mitów. Po pierwsze mięso bez antybiotyków i mięso z chowu bez antybiotyków nie są tym samym. Mięso bez antybiotyków to właściwie każdy wyrób mięsny, jaki znajdziesz w polskich sklepach. Jest tak, dlatego że nasze prawo zabrania sprzedawania jakiegokolwiek mięsa z antybiotykami. To ważne obostrzenie ze względu na statystyki – przy hodowli zwierząt używa się średnio aż cztery razy więcej sztucznych substancji takich jak antybiotyki, niż w przypadku leczenia ludzi. Teraz przejdźmy do drugiego rodzaju mięsa – z chowu bez antybiotyków. Takie rozróżnienie oznacza, że podczas hodowli zwierzęta ani razu nie przyjęły antybiotyków. To ważne ze względu na jedyną sytuację, kiedy dopuszczalne jest mięso ze stada po antybiotykoterapii – jest tak, gdy zwierzęta po leczeniu antybiotykami już wyzdrowiały i przeszły okres obowiązkowej karencji – wówczas mięso pochodzące z nich może być wprowadzone do sprzedaży. W wypadku mięs i wędlin WASĄG taka sytuacja nie zachodzi nigdy, ponieważ wszystkie produkty marki pochodzą z chowu bez antybiotyków – z zasady nie miały więc nigdy do czynienia z hormonami i antybiotykami.

Czym tak naprawdę różni się mięso z chowu bez antybiotyków i hormonów?

Różnica tkwi w dwóch fundamentalnych kwestiach – walorach zdrowotno-smakowych oraz etyce. Przyjrzyjmy się najpierw zdrowotności. Po pierwsze nie jest mitem, tylko prawdą to, że mięso hodowane z użyciem antybiotyków może rozwijać u ludzi antybiotykoodporność znacznie obniżającą skuteczność leczenia chorób. Po drugie człowiek spożywający mięso z chowu z antybiotykami może nieświadomie niszczyć mikroflorę bakteryjną swoich jelit, a to prowadzi do zaburzenia równowagi zdrowotnej całego organizmu. Tutaj pojawia się jeszcze kwestia smaku – mięso z chowu z antybiotykami jest po prostu mniej pełne i intensywne pod kątem walorów smakowych.

Oprócz właściwości samego mięsa jest jeszcze niemniej ważny temat traktowania zwierząt. Mięso farmakologicznie wspomagane hormonami wzrostu i antybiotykami pochodzi najczęściej z hodowli, gdzie liczy się jedno – maksymalny zysk w jak najkrótszym czasie – a to wszystko oczywiście kosztem zwierząt i bardzo złych warunków, w jakich egzystują. Jak w fabryce, w której liczą się tylko produkty, a nie pracownicy, którzy je wytwarzają. Dość wspomnieć o panujących w takich hodowlach niewiarygodnym ścisku, brudzie, albo o przeciążającej kościec masie mięśniowej, która wbrew naturze rośnie u takich zwierząt w nienormalnym tempie.

Na szczęście mięso z chowu bez antybiotyków, takie jak produkowane przez WASĄG, oznacza zwierzęta bytujące w odpowiedniej przestrzeni i na świeżym powietrzu, nie poddawane stresom i karmione zdrową, ekologiczną paszą, która im po prostu smakuje. To zaś przekłada się na pewność, że masz do czynienia z mięsem czystym, naturalnym i zdrowym. Dzięki temu również wyroby mięsne WASĄG posiadają certyfikat UE, tzw. “euroliść”, który oznacza, że powstały one od początku do końca w sposób ekologiczny.

Gdzie kupić mięso ekologiczne z chowu bez antybiotyków i hormonów?

Kupując na stronie wedliny-ekologiczne.pl, zyskujesz pewność dostawy zawsze najświeższego, bezpiecznego i w pełni zdrowego mięsa. Dostawa na terenie całego kraju gwarantuje wygodny i terminowy dostęp do ekologicznego mięsa WASĄG z każdego miejsca w Polsce. Dzięki temu wystarczy kilka intuicyjnych kliknięć i certyfikowane mięso ekologiczne trafia pod twoje drzwi. A gdybyś był zainteresowany zakupami stacjonarnymi, to zapraszamy do naszych firmowych sklepów, których listę znajdziesz tutaj: https://wedliny-tradycyjne.pl/sklepy-stacjonarne

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl