Dlaczego warto jeść drób? 0
Dlaczego warto jeść drób?

Mięso drobiowe nieustannie cieszy się coraz większą popularnością i z czasem stało się jednym z najczęściej kupowanych przez Polaków rodzajów mięsa. Nic w tym dziwnego, ponieważ ma wiele zalet zarówno zdrowotnych, jak i finansowych, chociaż na przestrzeni ostatnich kilku lat rozprzestrzeniły się różne mity na jego temat. My je chcemy obalić, dlatego jeśli chcesz się dowiedzieć, dlaczego warto jest drób, zapraszamy do przeczytania tego artykułu.

Drób – podstawowe informacje

Chociaż drób kojarzy się głównie z białym mięsem kurczaka, to tak naprawdę jest to nazwa, która obejmuje różne mięsa pochodzące od ptactwa domowego. W ich skład zatem wchodzą nie tylko kury, ale także indyki, kaczki oraz gęsi. Są one spożywane przez człowieka od co najmniej 4 tysięcy lat, co chyba jest wystarczającym dowodem na to, że mięso drobiowe jest zdrowe i niezwykle uniwersalne, dzięki czemu możemy je przyrządzić na tak wiele możliwości.

Czy mięso drobiowe jest zdrowe?

Pomimo powszechności mięsa drobiowego w jadłospisie Polaków na przestrzeni lat rozeszło się wiele informacji na jego temat, które sugerują, że drób jest niezdrowy. Najczęściej słyszy się, że kurczaki są karmione paszami z hormonami wzrostu i dodatkowo podaje się im antybiotyki, przez co mięso z takich zwierząt zawiera substancje chemiczne, które są niebezpieczne dla człowieka.

Mięso ekologiczne – gwarancja naturalnej hodowli

W masowych hodowlach przemysłowych faktycznie można spotkać się z takimi praktykami, dlatego warto kupować mięso od sprawdzonych producentów, którzy mogą pochwalić się licznymi certyfikatami świadczącymi o naturalnej produkcji mięsa. Z tego względu zachęcamy do sięgania po mięsa i wędliny ekologiczne Wasąg, w których nie ma szkodliwych substancji chemicznych.

Zalety mięsa drobiowego

Skoro już wiadomo, że spokojnie możemy sięgać po mięso drobiowe, warto poznać jego zalety, a jest ich naprawdę sporo.

Właściwości odżywcze

Najważniejszym powodem, dlaczego warto jeść mięso z kurczaka, jest obfita zawartość substancji odżywczych. Drób jest bogaty w aminokwasy, łatwo przyswajalne tłuszcze, a także cynk, magnez, potas i witaminy z grupy B. Jest także źródłem dobrze przyswajalnego, pełnowartościowego białka, a także ma niską zawartość tłuszczu.

Mięso drobiowe – dla kogo?

Właśnie przez niską kaloryczność białe mięso z kurczaka lub indyka często jest podstawą diety sportowców oraz osób, które próbują pozbyć się zbędnych kilogramów. Z tego względu drób można spokojnie włączyć do jadłospisu zarówno dzieci jak i osób starszych, którzy powinni szczególnie dbać o zbilansowaną dietę bogatą w substancje odżywcze.

Jak się okazuje, drób to bardzo wartościowe mięso, które na pewno nie zaszkodzi, a nawet może pomóc w wielu kwestiach. Natomiast jeśli chcemy mieć pewność, że mięso, które wprowadzimy do naszej codziennej diety, będzie naturalne i zdrowe, wybierajmy produkty ekologiczne Wasąg.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl