Zakład Mięsny Wasąg to firma, w której najwyższa jakość produktów jest zawsze na pierwszym miejscu. Z tego względu cały czas ubiegamy się o kolejne certyfikaty, będące namacalnym dowodem na to, że nasze wędliny i mięsa wyróżniają się na rynku ekologiczną produkcją i co za tym idzie najlepszymi walorami odżywczymi. Teraz udało się nam uzyskać certyfikat IFS Food! O czym świadczy ten dokument i dlaczego jest dla nas tak ważny? Czytaj dalej, by się dowiedzieć.
Certyfikat IFS – co to jest?
Pod skrótem IFS Food kryje się nazwa International Food Standard. To uznany międzynarodowy standard, który jest gwarancją jakości i bezpieczeństwa żywności. Przedsiębiorstwa, które ubiegają się o jego przyznanie, są kontrolowane na niemal wszystkich etapach przetwórstwa spożywczego, dlatego otrzymanie takiego wyróżnienia, to dla nas prawdziwy zaszczyt.
Standard ten został stworzony, aby dać możliwość jasnej i obiektywnej oceny systemów bezpieczeństwa i jakości produktów żywnościowych. Z tego względu jest respektowany przez wiele przedsiębiorstw nie tylko w Polsce, ale i za granicą. Jest akceptowany w takich krajach jak Niemcy, Austria, Francja czy Szwajcaria. Coraz częściej także bywa obowiązkowym warunkiem, który trzeba spełnić w przypadku nawiązywania międzynarodowych współprac z dużymi sieciami handlowymi.
Na czym polega certyfikat IFS?
Certyfikat IFS obejmuje bardzo szeroki obszar, dlatego jego otrzymanie jest takie trudne. Zakład produkcji żywności, który ubiega się o takie wyróżnienie, jest kontrolowany w takich aspektach jak:
- zarządzanie systemem jakości,
- zarządzanie zasobami,
- procesy produkcyjne oraz ich ciągłe analizowanie i doskonalenie.
Kontrola systemu HACCP
Warto zwrócić uwagę na to, że do otrzymania pozytywnej opinii i wydania takiego certyfikatu konieczne jest wdrożenie sprawnego systemu HACCP, czyli Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, który jest rygorystycznym procesem sprawdzającym ewentualne zagrożenia zdrowotne w żywności. W jego skład wchodzą m.in. przepisy dotyczące postępowania z odpadami, kontrolą potencjalnych alergenów lub obecności zagrożeń fizycznych, chemicznych i mikrobiologicznych.
Jak prowadzone są badania?
Wszystkie badania prowadzone są przez zewnętrzne jednostki certyfikujące, które w obiektywny i przejrzysty sposób dokonują oceny funkcjonowania systemu kontroli zarówno w organizacji, jak i poza jej siedzibą. Podsumowaniem procesu weryfikacji jest obszerny raport, na podstawie którego wydaje się decyzję o przydzieleniu certyfikatu.
W Zakładzie Mięsnym Wasąg wszystkie surowo sprawdzane normy zostały spełnione, dzięki czemu otrzymaliśmy własny dokument potwierdzający najwyższą jakość naszych wędlin i mięs ekologicznych.
Dlaczego certyfikat IFS jest taki ważny?
Dzięki temu, że posiadamy certyfikat IFS Food, możemy zagwarantować, że:
- proces produkcji w naszym zakładzie jest zgodny z międzynarodowymi standardami, wymaganiami prawnymi i specyfikacjami klientów,
- nasze produkty są w pełni bezpieczne dla zdrowia,
- jesteśmy zaufanym producentem najwyższej jakości wędlin i mięs ekologicznych.
Zobacz nasz certyfikat IFS Foods tutaj.