Produkty EKO a BIO – czym się różnią? 0
Produkty EKO a BIO – czym się różnią?

Nietrudno jest zauważyć, że obecnie panuje moda na ekologię. Coraz więcej osób świadomie sięga po zdrową żywność, a takie przedrostki jak EKO, BIO czy słowo ORGANIC nikogo już nie dziwią. Często widzimy je na etykietach różnych produktów, które kupujemy, jednak czy na pewno wiemy, co kryje się za tymi nazwami? W tym artykule przedstawimy ich znaczenie i wyjaśnimy, czy faktycznie jest między nimi tak duża różnica.

EKO, BIO, ORGANIC – to najpopularniejsze określenia, jakie można zobaczyć na etykietach zdrowej żywności. Często sięgamy po tak opisane produkty, chociaż nie zastanawiamy się, czym różnią się między sobą. Aby rozwiać wszystkie wątpliwości, prześledzimy znaczenie każdego z tych terminów.

Żywność ekologiczna

Zastosowanie przedrostka EKO świadczy o powiązaniu ze środowiskiem naturalnym. Produkty ekologiczne powstają z poszanowaniem przyrody i to właśnie zachowanie jak najbardziej naturalnego składu jest ich wyznacznikiem. W hodowlach ekologicznych szczególnie dba się o dobrostan zwierząt, a także zabronione jest karmienie ich hormonami wzrostu. Podczas produkcji nie stosuje się syntetycznych barwników, ulepszaczy smaku, jak i zdecydowanej większości substancji konserwujących. Dzięki temu ekoprodukty charakteryzują się prostym i naturalnym składem pozbawionym szkodliwych dodatków.

Produkty BIO

Produkty z cząstką BIO w nazwie również odznaczają się naturalnością, tylko użycie tego terminu wskazuje na trochę szerszą perspektywę działania proekologicznego. Artykuły BIO bowiem powstają w sposób, który nie zakłóca ekosystemu roślin i zwierząt, a wręcz działa na ich korzyść. Podczas produkcji mięsa określanego jako BIO nie tylko dba się o zapewnienie odpowiednich warunków zwierzętom, ale także zwraca się uwagę na rozwój gatunku i zachowanie jego dobrej kondycji. Dlatego kupując produkty BIO, dbamy o swoje zdrowie, ale równocześnie bierzemy udział w zachowaniu harmonii w środowisku naturalnym.

Produkty ORGANIC

W dużych sklepach w działach z żywnością naturalną można również zobaczyć etykiety z napisem ORGANIC. Co to właściwie oznacza? Ze słownikowej definicji wynika, że wyraz „organiczny” należy rozumieć jako „przynależny do organizmów żywych, związany ze światem roślinnym lub zwierzęcym”. Dlatego produkt organiczny pochodzi wprost z natury, a 95% jego składników powinno być pochodzenia naturalnego.

Dodatkowo trzeba wiedzieć, że jednym z wyznaczników produkcji organicznej jest ochrona kondycji gleby. Z tego względu podczas uprawy nie stosuje się sztucznych nawozów i innych substancji, które mogłyby negatywnie wpłynąć na kondycję gleby. Dlatego gdy kupujemy żywność określaną jako ORGANIC, stawiamy na zdrowie swoje jak i naszej planety.

EKO, BIO czy ORGANIC – czy jest między nimi różnica?

Jak się okazuje, te trzy wyrazy odnoszą się do produkcji zgodnej z naturą i troską o przyrodę, dlatego często stosowane są zamiennie. Zatem jeśli podczas następnych zakupów będziemy mieli obawy co do tego, co będzie lepsze, możemy być pewni, że niezależnie od tego, czy wybierzemy produkt EKO, BIO, czy organiczny, każdy z nich powinien mieć skład pozbawiony szkodliwych substancji.

Trzeba jednak wiedzieć, że popularność ekologicznej żywności czasami wykorzystują nieuczciwi producenci, którzy bezpodstawnie używają tych nazw jedynie w celach marketingowych. Dlatego jeśli chcemy mieć pewność, że jedzenie, które kupujemy, jest naprawdę zdrowe, wybierajmy jedynie sprawdzone produkty od certyfikowanych dostawców. Do takich producentów należy Zakład Mięsny Wasąg, który uzyskał unijny certyfikat ekologiczny oraz certyfikat IFS. Kliknij tutaj, by dowiedzieć się więcej o naszych certyfikatach.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium