Z czym kojarzą się Święta? Większość osób pewnie odpowie, że ze wspólnym spędzaniem czasu przy wigilijnym stole. Jednak Święta Bożego Narodzenia to nie tylko Wigilia, ale także inne spotkania z rodziną i przyjaciółmi, podczas których nie może zabraknąć pysznego jedzenia. Schab pieczony jest doskonałym pomysłem na łatwy i smaczny obiad, który będzie można podać swoim gościom. Jak go przygotować? Podajemy prosty przepis na schab pieczony.
Schab pieczony na obiad i nie tylko
Pieczony schab to prosta potrawa, która swoją popularność zawdzięcza szerokiemu zastosowaniu. Można ją przygotować na rodzinne przyjęcie, jak i na codzienny obiad. Dodatkowo wcale nie jest powiedziane, że trzeba ją jeść tylko w formie ciepłego posiłku. Świetnie sprawdza się także na zimno – jako dodatek do kanapek lub sałatek. Z tego względu warto wiedzieć, jak przygotować pieczeń ze schabu.
Przepis na schab pieczony
Przygotowanie marynaty
Odpowiednie przygotowanie schabu przed pieczeniem to kluczowy etap, który później będzie skutkował aromatycznym smakiem całego dania. Pierwszą rzeczą, od której powinniśmy rozpocząć gotowanie naszego obiadu, jest przyrządzenie marynaty. Na szczęście nie ma w tym nic trudnego.
Składniki potrzebne do przygotowania marynaty do schabu:
- oliwa z oliwek (na 1 kg schabu powinno być około 150-200 ml),
- sól,
- pieprz,
- majeranek,
- oregano,
- rozmaryn,
- liście laurowe,
- bazylia,
- kilka ząbków czosnku.
Jak zamarynować schab?
Jeśli już mamy gotowe wszystkie potrzebne składniki, przejdźmy do przygotowania marynaty. Do miski wlewamy oliwę z oliwek, po czym dodajemy do niej sól, pieprz, majeranek, oregano, rozmaryn, bazylię. Do wydobycia wyjątkowego smaku można także dodać parę kropel soku z cytryny lub limonki. Po wymieszaniu wszystkich składników w misce odstawiamy ją na kilka minut.
Kiedy nasza marynata się przegryza, możemy zająć się przygotowaniem mięsa. Schab surowy EKO myjemy i oczyszczamy z niepotrzebnych żyłek lub błonek. Następnie na całej jego długości robimy niewielkie dziurki po to, by wszystkie przyprawy mogły głęboko wsiąknąć do środka. Można do tego wykorzystać czubek noża lub patyczek kulinarny. Schab wkładamy do miski z naszą marynatą i dokładnie go nacieramy, aby cały pokrył się oliwą z przyprawami.
Bierzemy ząbki czosnku, obieramy je i wyciskamy przez praskę, po czym nacieramy mięso. W okolicy otworów warto nałożyć go trochę więcej dla zapewnienia dobrego smaku w środku. Tak zamarynowany schab przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Jak upiec schab?
Po zamarynowaniu schabu czas na przystąpienie do pieczenia. Najlepiej robić to w specjalnym rękawie do pieczenia, który sprawi, że wszystkie przyprawy bardziej uwolnią swój smak, a mięso pozostanie soczyste i miękkie. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni Celsjusza i włączamy górny i dolny obieg. Kilogram schabu pieczemy przez około godzinę, co jakiś czas kontrolując, jak wygląda. Po wyciągnięciu z piekarnika schab jest gotowy do jedzenia.
Smacznego świętowania!