Wędliny ekologiczne – zalety i wady 0
Wędliny ekologiczne – zalety i wady

Aż trudno uwierzyć, że jeszcze kilkanaście lat temu jedzenie ekologiczne było zupełną nowością, o której mało kto słyszał. Dzisiaj dowolnie wybieramy pośród sklepowych półek, na których możemy znaleźć coraz więcej żywności produkowanej w duchu ekologii. Dzięki rosnącej popularności takiego jedzenia wiele osób zastanawia się, czy warto wprowadzić do swojej diety wędliny ekologiczne. Jakie zalety ma mięso z hodowli ekologicznych i czy są jakieś wady, o których trzeba wiedzieć? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w tym artykule.

Zalety mięsa ekologicznego

Gwarancja jakości

Wybierając wędliny ekologiczne, możemy mieć pewność ich najwyższej jakości. Wynika to z szeregu badań kontrolnych, jakie muszą przejść jeszcze na etapie hodowli. W gospodarstwach ekologicznych panują restrykcyjne zasady, o których pisaliśmy tutaj – m. in. zabronione jest karmienie zwierząt antybiotykami oraz podawania im hormonów wzrostu.

Brak sztucznych substancji

Jednak sama hodowla to nie wszystko. Ogromną rolę odgrywa proces produkcji zgodny z naturą. W wędlinach ekologicznych nie znajdziemy sztucznych dodatków, konserwantów, potencjalnie szkodliwych wzmacniaczy smaku, barwników, aromatów ani przeciwutleniaczy. W hodowlach ekologicznych panuje zakaz karmienia zwierząt antybiotykami oraz podawania im hormonów wzrostu, dlatego możemy mieć pewni, że dostaniemy mięso pozbawione dodatków, które mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia.

Naturalnie zdrowe

To właśnie dzięki temu wędliny ekologiczne są po prostu zdrowe, ponieważ odznaczają się lepszymi wartościami odżywczymi. Mają niższą zawartość tłuszczu, a wyższą zawartość białka. Można w nich także odnaleźć więcej wielonasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 i omega-6, które mają pozytywny wpływ na układ krążenia, poziom cholesterolu, a także zapobiegają zawałom i udarom. Warto wiedzieć, że pozbawione chemii mięso jest również bezpieczne dla alergików, a także dzieci i seniorów.

Wady mięsa ekologicznego

Krótszy termin ważności

Za wadę mięsa ekologicznego można uznać krótszy termin przydatności do spożycia niż w przypadku mięs przemysłowych. Wynika to z braku użycia konserwantów i innych substancji chemicznych, które przedłużają trwałość żywności. Dlatego pamiętajmy o tym, jeśli chcemy jeść wysokiej jakości wędliny ekologiczne.

Wyższa cena

Tak jak w przypadku wszystkich produktów najlepszej jakości, wędliny ekologiczne mają wyższe ceny od mięs produkowanych na masową skalę. Wynika to z wysokich kosztów produkcji – aby dane mięso mogło zostać nazwane mianem ekologicznego, trzeba zapewnić odpowiednie warunki podczas hodowli oraz trzymać się procedur w procesie produkcyjnym, a to wszystko kosztuje. Ponadto w hodowlach ekologicznych występują ograniczenia ilości zwierząt, które wynikają z konieczności zapewnienia im dostępu do powierzchni wybiegu czy pastwisk. Z tego względu produkuje się mniej surowca niż w przypadku masowych hodowli przemysłowych, a to też wpływa na ostateczną cenę produktu.

Pomimo wyższej ceny i krótszego terminu ważności z całą pewnością można stwierdzić, że mięso ekologiczne ma szereg zalet. Jedzenie dobrej jakości wędlin ma realny wpływ na nasz organizm, dlatego nie warto oszczędzać na swoim zdrowiu, które jest bezcenne. Jeśli chcesz się przekonać, jak smakuje mięso ekologiczne, złóż zamówienie na www.wedliny-ekologiczne.pl!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium