Według polskiej tradycji kolacja wigilijna to jedna z najbardziej obfitych uczt w roku. Na świątecznym stole powinno się znaleźć dwanaście różnych potraw, ale zgodnie z przyjętymi zwyczajami wszystkie są bezmięsne. Inaczej wyglądają pozostałe świąteczne dni, ponieważ w Boże Narodzenie i drugi dzień Świąt powszechne jest jedzenie tradycyjnych mięs i wędlin. Jakich produktów nie powinno zabraknąć podczas bożonarodzeniowych spotkań z bliskimi? Podpowiadamy, jakie mięsa i wędliny warto wybrać.
Mięso na Święta kiedyś i dziś
Starsze pokolenia bardzo dobrze pamiętają czasy, kiedy mięso było trudno dostępnym produktem. W ciągu roku nikt o nim nie myślał, bo tylko dwa razy w roku – na Święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc – można było zjeść domowe wędliny i mięso z własnego gospodarstwa.
Dzisiaj żyjemy w innej rzeczywistości, bo codziennie mamy dostęp do wszelkich wyrobów mięsnych, ale mimo wszystko przed Świętami zawsze szukamy smaków dzieciństwa. Na rynku dostępna jest taka różnorodność, że czasami możemy mieć problem z wybraniem najlepszych produktów. Dlatego przychodzimy z pomocą i przedstawiamy listę mięs i wędlin, które muszą się pojawić na świątecznym stole.
Mięsa na Święta – nasz wybór
Kiełbasa to przekąska, bez której wiele osób nie wyobraża sobie uroczystego stołu. Można ją jeść na zimno lub na gorąco, pojedynczo lub jako dodatek do sałaty warzywnej. Istnieje wiele możliwości, dlatego warto wybrać produkt najwyższej jakości. Do świątecznego ucztowania polecamy Kiełbasę Wiejską EKO lub Kiełbasę Swojską Pieczoną EKO.
Szynka
Do przygotowywania kanapek – nie tylko świątecznych – oczywiście warto kupić szynkę. W tym przypadku mamy prawie nieograniczony wybór. Można wybierać wśród szynek różnego typu – wszystko zależy od tego, czy wolimy delikatny smak, taki jak w przypadku np. Szynki Białej EKO , czy preferujemy wędzone specjały przygotowywane według tradycyjnych receptur. Nasi Klienci najczęściej wybierają Szynkę z Roztoczańskiej Wędzarni EKO, Szynkę Sarmacką EKO oraz Szynkę z Rozmarynem EKO.
Boczek
Idealnym dopełnieniem półmiska wędlin będzie boczek. Nasz Boczek z Roztoczańskiej Wędzarni EKO sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole, ale także jako dodatek do kanapek, zup lub innych gorących dań.
Schab
Jeśli pojawia się pytanie o to, jakie mięso na obiad wybrać na Święta, najlepszą odpowiedzią będzie schab. Można z niego przyrządzić różne bogate dania obiadowe dla wielu osób, np. schab pieczony, na który przepis podawaliśmy tutaj. Jeśli zdecydujesz się na samodzielne ugotowanie posiłku na uroczysty obiad, najlepiej wybrać Schab Surowy EKO. Natomiast jeśli wolisz gotowe wyroby mięsne i zależy Ci na domowym smaku, polecamy Schab Pieczony EKO, który można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło.